Läroplanen
I läroplanen för förskolan sägs att arbetslaget ska:
”ge barn möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera, dokumentera och förmedla upplevelser, erfarenheter, idéer och tankegångar, med hjälp av ord, konkret material och bild samt estetiska och andra uttrycksformer. ”
Dokumentationens effekt diskuteras – vad finns det för fördelar och nackdelar? I förskolans reviderade läroplan finns ett helt nytt avsnitt som handlar om uppföljning utvärdering och utveckling. Avsnittet har väckt många frågor och funderingar bland förskolans personal. Pedagogisk dokumentation är ett arbetsverktyg som kan användas för att följa upp, utvärdera och utveckla verksamheten. Det handlar om att dokumentera det som händer mellan barn, vuxna och miljön i verksamheten, till exempel med hjälp av kamera och film eller penna och papper. I analysen av dokumentationen får man syn på hur man kan utveckla verksamheten vidare.På så vis får man en förståelse för hela verksamheten och varje enskilt barn, precis som det står i läroplanen.
- Arbetslaget behöver diskutera de olika sekvenserna och kritiskt granska dokumentationen och det är just det som gör dokumentationen pedagogisk. Hur går arbetet till? Vad behöver vi utveckla i arbetslaget? Vad kan vi bli bättre på? Vad har vi missat?
Om arbetslaget jobbar aktivt med pedagogisk dokumentation kan det vara ett verktyg för att följa upp, utvärdera och utveckla verksamheten i enlighet med läroplanen förklarar Anna vidare. Man behöver alltså inte komplettera med ytterligare metoder.
- Samma dokumentation kan läsas med olika glasögon. Har vi tagit tillvara på barnens intresse för matematiken eller naturvetenskapen i vårt arbete? Har vi främjat lärande? Och vad hände med gruppen i just det här sammanhanget?